واقع ومقومات صناعة الدواجن وأنعكاساتها على أسعار البيض والدجاج في العراق للمدة من 2000 – 2009 ( دراسة تحليلية )
DOI:
https://doi.org/10.33095/jeas.v17i64.962الكلمات المفتاحية:
صناعة الدواجنالملخص
تحتل صناعة الدواجن أهمية كبيره ليس في الاقتصاد العراقي فحسب وأنما في معظم أقتصاديات العالم لكونها توفر مادة غذائية أساسية للمواطنين لما فيها من بروتين في البيض ولحم الدجاج , وفي العراق تزداد أهميتها ففضلا عما ذكر حيث تشغيلها لعشرات الالاف من العاطلين عن العمل بحكم كون معظم مشاريع أنتاج الدواجن في العراق هي مشاريع صغيره ومنتشره في معظم محافظات العراق ، وأستخدام مخلفات الدواجن كسماد حيواني في الزراعة وأستخدام الريش في الصناعة وغير ذلك، فضلا على أن أستقرار وأنخفاض أسعار الدواجن تعد في غاية ألآهمية لأنها تؤدي الى أستقرار أسعار اللحوم الحمراء وتوجه المستهلك نحوها لكونها أرخص ثمنا وأفضل صحيا من اللحوم الحمراء وبالتالي حصوله على ماده غذائيه مهمه وبحدود دخله .
التنزيلات
منشور
إصدار
القسم
الرخصة
Articles submitted to the journal should not have been published before in their current or substantially similar form or be under consideration for publication with another journal. Please see JEAS originality guidelines for details. Use this in conjunction with the points below about references, before submission i.e. always attribute clearly using either indented text or quote marks as well as making use of the preferred Harvard style of formatting. Authors submitting articles for publication warrant that the work is not an infringement of any existing copyright and will indemnify the publisher against any breach of such warranty. For ease of dissemination and to ensure proper policing of use, papers and contributions become the legal copyright of the publisher unless otherwise agreed.
The editor may make use of Turtitin software for checking the originality of submissions received.



















